Ordforklaring til enheder i din smartphone

Er du også i tvivl om, hvad alle de tekniske betegnelser betyder, når du læser en anmeldelse af en ny smartphone?

Det vil vi gerne hjælpe dig med.

Vi har lavet en liste over de mest almindelige udtryk, som diverse smartphone nyhedssites bruger, når de anmelder de nyeste smartphones fra Apple, Samsung, Huawei og alle de andre mærker.

 


Bluetooth
Bluetooth er betegnelsen for en forbindelse der foregår trådløst mellem to telefoner, eller en telefon og en anden enhed.

Hvad skal jeg kigge efter når jeg køber ny smartphone?

Bluetooth er standard i alle smartphones i dag, så du skal ikke forholde dig yderligere til bluetooth.

 


SD-kort/SD-kortlæser

De fleste telefoner i dag kan udvides med en memory card reader, også kaldet en SD kort-læser, der giver dig mere hukommelse end det smartphonen kommer med fra fabrikken. Du kan altså hermed udvide de data du kan have på mobilen.

SD står for ”Secure Digital” og kommer i tre forskellige standarder: SD-kort standard, miniSD og microSD, hvor microSD er det du finder i din smartphone.

MicroSD-kortet fås med forskellige hukommelseskapaciteter, hastighedsklasser og skalaer i forhold til video.

Hvad skal jeg kigge efter når jeg køber ny smartphone?

MicroSD-kortet er standard i de fleste smartphones i dag. Går du op i at have mere hukommelse, bør du sætte dig ind i hukommelseskapaciteter, hastighedsklasser og skalaer i forhold til video i SD-kortet.

Se mere om dine de forskellige dele her: https://www.memoryshop.dk/om-sd-kort/

 


Proximity sensor

Proximity sensoren sørger for, at slukke for skærmen, når denne kommer tæt på et objekt, som fx dit øre. Fordelen ved proximitysensoren er især to ting:

1) Ved at slukke for LCD baglyset på telefonen, når denne holdes op til øret, bliver der sparet på batteriet

2) Ved at deaktivere touch screenen, sørges der for, at der ikke trykkes på unødige knapper under samtalen.

Hvad skal jeg kigge efter når jeg køber ny smartphone?

Proximity sensoren er standard i alle smartphones i dag, så du har ikke et ekstra valg at skulle gøre her.

 


NFC (Near Field Communication):

NFC er en netværksteknologi der gør, at to enheder kan kommunikere trådløst med hinanden over kortere afstande. NFC hjælper bl.a. med at dele data, parre enheder eller udføre transaktioner. Det kunne fx være ved mobilbetalinger.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

NFC er standard i de fleste smartphones i dag. Du kan bl.a. benytte NFC, når du betaler via Mobilepay i en butik. Du har ikke et ekstra valg at skulle gøre her.

 

Skærmstørrelse

Størrelsen på skærmen opgives normaltvis i tommer. En smartphpone i dag er normaltvis ikke større end 5 tommer, da de fleste almindelige hænder, har svært ved at håndtere skærme der er større. En iPad er naturligvis større, men her er der også tale om en anden enhed end en smartphone.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

Tænk over hvor vigtigt det er for dig, at du kan håndtere smartphonen med en hånd. De 5 tommer kan være svære for nogen at håndtere, og i så fald kan det være en fordel at gå ned i skærmstørrelse.

Du kan i mange tilfælde finde en lige så god telefon i en mindre skærmstørrelse, der kan det samme som den større version.

 


Processor/CPU

Processoren er ligesom hjernen i menneskekroppen – den fortæller alle de forskellige dele i smartphonen, hvordan de skal agere. En smartphone er en transportabel mini-computer, der fortæller appsne hvordan de skal agere, hvordan GPS-en får dig hjem eller hvem du vil ringe til.

Processoren er ofte dual- eller quad-core, men der findes også op til både hexa- og octa-core.

Forklaring af de forskellige core-typer:

  • Dual-core: To kerner
  • Quad-core: Fire kerner
  • Hexa-core: Seks kerner
  • Octa-core: Otte kerner

Jo flere kerner, jo hurtigere og bedre arbejder telefonen: Apps loader hurtigere, animationer og videoer afspilles let og uden at hakke, spil kører let og uden nedgang i afspilningen osv.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

Med mindre du er udvikler, og bruger din telefon til kraftige opgaver har dette ikke den store betydning som almindelig bruger.

Mange af de mest solgte telefoner har en fantastisk processor og kan en masse i tests, hvor man tester deres kræfter, men som almindelig bruger vil du sjældent komme til at mærke den store forskel. Hvis dit forbrug af din telefon ligger på Facebook, Snapchat, internet, sms, og opkald vil det ikke være nødvendigt at fokusere på dette område.

 


Chipset:

Et chipset i en smartphone betegnes ofte som en ”system on chip” eller SoC. Chipsettet samler alle basiselementer i et computersystem på en chip, dvs. processoren (CPU-en), den grafiske processor (GPU-en), hukommelsen, modemmet osv. ligger på en chip, eller et chipset.

Der findes en lang række forskellige virksomheder, der producerer chipsets til smartphones. De mest kendte chipset er Snapdragon fra Qualcomm, MT og Helio fra MediaTek, Exynos fra Samsung, Atom af Intel og HiSilicon Kirin af Huawei.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

I forhold til chipset-modellen skal du tænke på, at der findes to processor-typer: en 32-bit og en 64-bit. En 64-bit processor er meget mere effektiv og hurtig end en 32-bit, da data-delene er større.

Derfor, har du en telefon med en større processor, men hvor chipsettet er 32-bit, vil den være langsommere end en telefon med en mindre processor, men et 64-bit chipset.

 


Skærmopløsning:

En skærms opløsning er et udtryk for hvor mange pixels den består af og angives i de fleste anmeldelser som px. Antallet af pixels har indflydelse på, hvor skarpe billeder bliver på skærmen.

Opløsningen gemmer dog ikke hele sandheden i forhold til en god skærmkvalitet. Pixels Per Inch (PPC) har også en stor betydning for opløsningen. Jo højere antallet af PPI er, jo stærkere vil farverne stå på skærmen, hvilket igen betyder bedre opløsning.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

Opløsningen har selvfølgelig betydning i forhold til, hvor tydeligt du vil se billeder eller video på din telefon.

Samsung og LG er kendte for deres utroligt klare skærme, og det er helt sikkert et punkt hvor der er stor konkurrence hos de forskellige producenter.

Køb din telefon et sted, hvor du kan få lov at prøve telefonen, og have den i hånden. Vi ser alle forskelligt og måske føler du, at den ene skærm er mere behagelig end den anden. De fleste telefoner i dag har en rigtig høj opløsning, så det vigtigste er, at du selv føler at skærmen er behagelig at kigge på.

 


Hukommelse/RAM

Hukommelsen/rammene i telefonen opgives normalvis i gigabyte (GB) – det vil sige antallet af gigabyte fortæller dig, hvor meget hukommelse der er på telefonen. RAM står for ”random access memory” og holder på den data i telefon som bliver brugt meget. Dvs. styresystemet, programmer og anden data.

RAM kan med fordel sammenlignes med et menneskes korttidshukommelse. Selvom menneskers korttidshukommelse også kan holde på mange informationer på en gang, skal der også nogle gange ryddes op og lægges noget over i langtidshukommelsen for at kunne gøre plads til ny information i korttidshukommelsen.

Ved hjælp af RAM-en bliver strømmen af gemte data frem og tilbage ikke en flaskehals, som ville have fået telefonen til at arbejde langsommere, men giver plads til dataene. Herud over er RAM også vigtigt i forhold til, hvis to apps fx skal køre på samme tid på skærmen. Her der brug for ekstra ram, for at køre dette.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

Til Android anbefaler vi at du finder en telefon med 4GB ram eller mere.

På iOS betyder denne del ikke nært så meget, da software er udviklet specifikt til modellen, og derfor er der taget højde for, at man ikke behøver nær så meget kraft, for at kunne køre de samme processer, som på en telefon hvor software er udviklet et andet sted end hardwaren.

 


Kamera:

Kameraets værdi opgives normalt i megapixels og siger noget om, hvor detaljeret dine billeder & videoer bliver. Herunder er hvad du skal tænke over:

  • Sensor

Kameraets sensor er vigtigt, da det er den der indkapsler lyset. Sensoren fungerer lidt som filmen i et digitalt kamera – uden lys, intet foto. Størrelsen på sensoren er meget vigtigt – faktisk, jo større sensor, jo større er dine pixels, og med større pixels kan du kontrollere lyset bedre. Jo mere lys du kan fange, jo bedre bliver dit billede.

  • Billedprocessor

På smartphones er der bygget en billedprocessor ind i telefonen, med indbyggede grafikprocessorer som kan hjælpe med at holde styr på billeder, videoer og spil uden det tærer for meget på hovedprocessoren. Billedprocessoren hjælper også til med at sørge for, at der ikke er forsinkelse fra du trykker på udløseren, til din telefon tager et billede.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

Hvis billede og video har stor betydning for dit valg af telefon bør du kigge efter et kamera med en høj opløsning. Man kan ikke altid gå efter, at et kamera med mange MegaPixel (MP) giver et bedre billede, men det er altid en god indikator for at telefonen har et godt kamera.

Se også efter om det er muligt at optage video i fuld HD eller muligvis 4K, da dette giver meget bedre video på større skærme.

 


Frontkamera:

Er det lille kamera foroven på din telefon, når du ser den forfra. Frontkameraet kaldes også, i daglig tale, for selfie-kameraet, da det oftest er det, det bruges til.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

De fleste telefoner i dag har et kamera på skærmsiden. Da det ikke bruges til at tage billeder på lang distance eller af større elementer, er opløsningen ikke altafgørende.

Bruger du dog telefonen til videoopkald er det rart med et kamera med mulighed for Fuld HD opløsning, da du jo naturligvis ikke har lyst til at se grynet ud, når du har en skype forbindelse til din farmor, eller din nye kæreste.

 


Fingeraftrykslæser:

En fingeraftrykslæser er din ekstra sikkerhed for, at andre ikke kan bruge din telefon. Fingeraftrykslæserne i dag er så gode, at du ikke skal kæmpe med scanneren, men den derimod åbner telefonen, så snart du kører din finger henover sensoren.

På de nyeste modeller låses telefonen op i løbet af højest 2 sekunder eller kortere.

Hvad skal jeg kigge efter i forhold til fingeraftryksaflæser?

Går du op i din telefons sikkerhed (og hvem gør ikke det?) og gerne vil kunne låse din telefon let og hurtigt op, er fingeraftrykslæseren efterhånden en både meget sikker og meget hurtig funktion.

De nyeste modeller har meget hurtige fingeraftryksaflæsere, og du bliver dermed ikke generet af at måtte vente på at telefonen låser op.

 


Batteri:

Batteriet betegnes ofte som hjertet i telefonen. Uden batteriet lever resten af telefonen ikke, så batteritiden er for de fleste et vigtigt parameter. Batteriets kapacitet opgives normalvis i mAh, som står for milliamp Hour, eller miliampere timer på dansk. Jo højere tallet er for mAh, jo kraftigere er batteriet.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

Går man op i god batteritid, er det ikke kun vigtigt at kigge efter antallet af mAh. Det er også vigtigt at se på, hvor hurtigt batteriet oplades og hvilke batterisparende funktioner batteriet har. Disse er også afgørende for, hvor godt batteriet er. Et batteri på 4000 mAh er efter nuværende standarder et kraftigt batteri, mens et batteri på 2000 mAh er svagt.

Se bl.a. mobil.nus test af de bedste mobiltelefoner med lang batteritid her: http://mobil.nu/test-guides-af-smartphones/test-mobiltelefoner-lang-batteritid-76238

 


Styresystem:

Systemet afhænger af din smartphone, men er typisk enten Android (Googles styresystem) eller iOs (Apples styresystem). Dog findes der også styresystemer fra både Windows, Firefox og Ubunto Touch.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

Alle smartphones kommer med et præinstalleret styresystem, som kan opdateres til nyeste version via producenternes hjemmesider.

Er du interesseret i at installere et andet styresystem, kan du se mere om disse her: https://www.netkablet.dk/operativsystemer-smartphones-android-ios-windows-firefox-ubunto-open-source/

 


USB-type:

De fleste smartphones i dag kommer med et USB-C-stik (Android) eller et Lightning-usb-stick (Apple). De nyeste USB-stik er meget små og derfor nemme at tage med på farten, men sørger også for meget hurtigere opladning og dataoverførsel i forhold til tidligere.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

De nyeste smartphones udstyres naturligt med den nyeste form for USB – og følger derfor med i pakken, når du køber telefonen, så du skal ikke tænke yderligere over dette når du køber ny telefon.

 


Forbindelse/netværksteknologi:

Forbindelsen eller netværksteknologien dækker over hvordan din smartphone kommunikerer via mobilnetværket, og har dermed indflydelse på, hvor hurtigt din smartphone kan overføre data. De forskellige teknologier inddeles i forskellige generationer – 2G, 3G og 4G.

Standarden for de nyeste smartphones i dag er 4G (fourth generation mobile networks). For at netværksteknologi kan kaldes 4G, skal der kunne tilbydes hastigheder på 100 Mbit/s i downloadhastighed og 50 Mbit/s i uploadhastighed.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

De fleste smartphones i dag er udstyret med 4G. Vil du læse mere om forskellene på de forskellige generationer? Se mere her: http://meremobil.dk/2016/04/hvad-betyder-3g-h-4g-og-lte-paa-mobilen/

 


GPS:

Global Positioning System er normalvis bygget ind i en smartphone i dag. GPS-en hjælper dig med at finde vej fra hvor du befinder dig, og frem til dit mål.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber ny smartphone?

GPS-en er bygget ind i de fleste smartphones i dag og der kræves derfor ikke noget yderligere. Tænk dog over, om du kommer til at køre meget med den og om noget af denne tid bruges i udlandet.

I så fald kan det være en ide at investere i en holder til mobilen – og sørge for at downloade og gemme kortene på mobilen, så du ikke skal bruge netværket og dermed betale en høj pris for data.

 

Er du klar til at købe ny smartphone?

Vi håber du er blevet lidt klogere på de forskellige dele i smartphonen. Mangler vi nogle udtryk på listen? I så fald er du mere end velkommen til at skrive direkte til os på kundeservice@iexpert.dk. Så tilføjer vi begrebet til listen.